Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!

Obezite Tedavisi

Bilgi Al
Obezite Tedavisi

Obezitenin Tedavisi

Obezite tedavisi bireyin ruhsal ve bedenen bir bütün olarak desteklenmesini gerektiren tıbbi bir durumdur.Obezite tedavisinde hastaya gerçekçi hedefler konularak yaklaşmak, sabır gerektiren bir süreç olduğunu anlatmak gerekir. Obezite tedavisinde asıl amaç, bireyin fazla kilolarından kurtulması, fazla kiloya bağlı hastalık ve ölüm risklerinin minimize edilirken, hareket kabiliyetinin arttırılarak devam eden dönemde yaşam şeklinin de revizyonu ile kazanılan yeni yaşam şeklinin alışkanlığa dönüştürülmesinin sağlanmasıdır.

Obezitenin Tedavi Aşamaları;

Beslenme Tedavisi

Uzman beslenme danışmanı eşliğinde birey için yeterli kalori ve dengeli beslenebileceği programlar oluşturulmalı, bu beslenme ve diyet programları oluşturulurken de bireyin beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Süreçler arasındaki geçişler yavaş olmalı, zorlayıcı ve katı geçişler olmamalıdır. Zira yılların kötü alışkanlıklarını birkaç gün veya haftada değiştiremeyiz. Unutmayın hızlı verilen kilolar aynı hızla geri alınır! Beslenme desteğinde amaç, bireyin sağlıklı vücut ağırlığı kazanması, verilen kiloların korunmasına yönelik beslenme programı hazırlanması olmalıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak tüp mide ve obezite cerrahi ameliyatları sonrasında da yüksek başarının altın anahtarıdır.

Egzersiz Tedavisi

Egzersiz tedavisinde amaç; kilo verdirmek değil, sağlıklı hareketli yaşam şekli edinilmesine destek olmak, bireyin kas kütlesini artırarak kilosunu korumasını sağlamak olmalıdır. Obezite tedavisinde egzersiz programı tüp mide ameliyatı sonrasında da bireyin kişiliğine göre; değişen seviye ve dirençte, yaralanmaya neden olmayacak, süreklilik gösterebilecek bir yapıda olmalıdır. Obezitenin cerrahi tedavisi sonrasında da başarı için egzersiz oldukça önem taşır. Egzersiz yapan bireylerin kilolarını koruma oranı yapmayanlara göre oldukça yüksek bulunmuştur.

Davranış Terapisi

Bu süreçte bireye bir uzman psikolog eşliğinde davranış değişikliği için destek olunmalıdır. Terapinin düzenli olması önem taşımaktadır. Gerektiğinde psikiyatri hekimi ve ilaç tedavisi planlanabilir. Davranış değişikliği en az diyetisyen takibi kadar önem taşır, hatta tüp mide veya diğer obezite cerrahi tedavilerden sonra da davranış terapisi başarılı sonuç için esastır. Tüp mide ameliyatlarından sonra başarısız olan hastaların ortak özellikleri bariatrik ekip takip programından çıkmalarıdır.

İlaç Tedavisi

Obezitenin ilaçla tedavisinde obeziteye neden olan organik nedenler belirlenip ona yönelik tedavi verilmesi uzman hekim kontrolünde planlanmalıdır. Obeziteye neden olan bazı etmenler, tiroid fonksiyon bozukluğu veya böbrek üstü bezi hastalıkları gibi çeşitli hormonal bozukluklar sayılabilir. Obezitenin ilaçla tedavisinde mutlaka bireye beslenme ve davranış değişikliği terapisi de verilmelidir ki obezitenin ilaçla tedavisinde kalıcı başarı elde edilebilsin. Unutmayın, obezite tedavisinde kalıcı başarının sağlanmasında multidisipliner çalışma esastır.

Cerrahi Tedavi

Tüm tüp mide de dahil ameliyat ve endoskopik uygulamaların tamamını kapsar. Mide balonu ve mide botoksu gibi endoskopik yöntemler çok başarılı olmayan geçici yöntemlerdir. Mide bandı da kalıcı kilo verdirmede uzun dönemde başarılı olmayan yöntemler arasındadır. Tüp mide, mide bypass, mini gastrik bypass, duedonal switch, bipartition, sadi-s gibi obezite cerrahisi ameliyatları daha kalıcı ve yüksek başarı oranlarına sahip cerrahi tedavi yöntemleridir.

Bu ameliyat türlerinin içerisinde tüp mide ameliyatı tüm dünyada en sık ve çok uygulanan ameliyat olma özelliğini korumaktadır.

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Altun Sorularınızı Yanıtlıyor.