İçindekiler
Obezite Tedavisinde Ameliyatsız Tedavi Mümkün mü?
Obezite ile mücadele tıbbi desteklerin çözüm vermediği hastalar ve ameliyattan korkanlar için obezite ve metabolik cerrahi ameliyatları ile tedavi sürecine geçilmeden önce obezitenin ameliyatsız tedavi yöntemleri ile tedavisini yapmak mümkündür. Bu yöntemlerin genel olarak ameliyat ile yapılan tedavi yöntemlerine göre başarı yüzdeleri daha düşük düzeylerde olsa da, ameliyatsız tedaviler de alternatif tedavi olma özelliğini koruyor.
Mide Balonu
Mide balonu, sedasyon altında mideye endoskopi yardımıyla balon yerleştirilmesi işlemidir. İşlem sayesinde erken doyma hissi ve kilo verimi sağlanır. 6 aylık kalabilen ve 1 yıllık kalabilen mide balonu çeşitleri vardır. Uygun hasta seçildiğinde ve uygulamayı takip eden dönemde beslenme ve yaşam şekli desteği ile başarılı sonuçlar alınabilir. Ancak tüp mide ameliyatında fazla kiloların %70-80 inden kurtulma oranı mümkünken, mide balonunda bu oranın %15 i düzeyinde olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Tüp mide veya Mide bypass gibi ameliyat ile zayıflama yöntemlerine göre, başarı oranı oldukça düşüktür.
Mide Botoksu
Midenin iç yüzeyine endoskopik yöntemle sedasyon altında botulinum denen bir bakteri toksininin enjekte edilmesi ile kasılmayı sağlayan kasların geçici inaktivasyonu sağlanır. Kasılamayan midenin boşalması geciktirilerek hastanın daha geç acıkması ve dolayısıyla zayıflaması hedeflenir. Normal bir mide 2-4 saatte boşalırken botoks uygulaması sonrasında mide boşalma süresi 7-8 saate hatta 10 saate uzar. Ancak mide botoksu sayesinde hastaların uzun vadede kilo verme oranlarının tüp mideye göre oldukça düşük olması hayal kırıklığına neden olmuştur. En son yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki verilen kilolar botoks uygulaması sonrasında 3-5 kg gibi çok düşük rakamlarda kalmıştır. Tüp mide ameliyatı sonrasında ise fazla kiloların %70-80’i verilebilmektedir. Bu yüzden tüp mide veya mide bypass gibi obezite cerrahi yöntemlerine iyi alternatif ne yazık ki olamamıştır.