İçindekiler
Mide Balonu Nedir? Kimlere Uygulanır? Fiyatı Nedir?
Tüm dünyada ve en çok ta ülkemizde korkutucu şekilde artan obezite oranları, Işın Karaca, Deniz Seki, Seren Serengil, Emel Müftüoğlu, İskender Paydaş, Çiçek Dilligil gibi birçok ünlünün de zayıflamak için ekibimizi ve tüp mide ameliyatını tercih etmeleri, insanların da obezitenin ameliyat ile tedavisini özellikle de tüp mide ameliyatını tercih etmelerine neden olmuştur. Daha çabuk uygulanması ve fiyatının daha hesaplı olması gibi nedenlerle insanlar obezitenin ameliyatsız tedavi yöntemlerini de araştırmaya ve denemeye başlamışlardır. Mide balonu da bunlardan biridir.
Mide balonu kimlere uygulanır?
Mide Balonu, obezite ile mücadelede cerrahi dışı tıbbi desteklerin ve tedavilerin çözüm vermediği hastalar ve metabolik ve obezite cerrahi ameliyatlarından korkanlar için ameliyat ile tedavi sürecine geçilmeden önce uygulanabilir. Mide balonu ile obezite tedavisini yapmak kısmen mümkündür. Bu yöntemlerin genel olarak ameliyat ile yapılan tedavi yöntemlerine göre başarı yüzdeleri çok daha düşük düzeylerdedir.
Mide balonu nedir? Nasıl uygulanır?
Mide balonu, hafif anestezi altında mideye endoskopi cihazı yardımıyla gastrik balon yerleştirilmesidir. İşlem sayesinde hastanın doyma hissinin erken olması ve kilo vermesi hedeflenir. 2 çeşidi vardır. 6 ay ve 1 yıl kalabilen mide balonu türleri vardır. Uygun hasta seçilirse, uygulama sonrası beslenme ve yaşam şekli terapisi desteği verilirse başarılı sonuçlar kısmen düşük oranlarda da olsa alınabilir. Tüp mide ameliyatıyla fazla kiloların %70-80’inden kurtulma oranı mevcutken, mide balonunda bu oranın %15 düzeyinde olduğunu yapılan araştırmalar göstermiştir. Mide Balonunun Tüp mide veya Mide bypass gibi cerrahi yöntemlere göre, başarı oranı oldukça düşüktür. Hastaların çok büyük bir kısmının balon çıkarılması işleminden sonra kısa sürede verdikleri kiloları hatta daha fazlasını maalesef ki geri aldığı çalışmalarla görülmektedir.
Obezitenin ameliyatsız tedavi yöntemlerinden olan mide balonu hesaplı gibi görünse de uzun vadede hasta sonuçları incelendiğinde beklenen başarıyı göstermemiş, obezitenin tedavisinde en iyi yöntemin halen tüm dünyada cerrahi yani ameliyat olmasının önüne geçememiştir.