Obezite cerrahisi ameliyat yöntemlerinden tüp mide ameliyatı, tüm dünyada olduğu kadar ülkemizde de düşük komplikasyon oranları, yüksek hayat kalitesi ve besinlerin fizyolojik akış yönünü bozmadığı için ilk sırada tercih edilen bir ameliyat yöntemi olmuştur.
Ameliyat sonrası tüp mide ile besinlerin fizyolojik akış yönü bozulmaz, enzimlerle besinler normal seyrinde karşılaşır, bu yüzden barsak florası da bozulmaz ve beslenme yetersizliği görülmez. Ameliyat sonrası hastalar ilk bir ay şeffaf sıvıdan, katıya doğru değişen beslenme takvimini takip ederler, bu dönemde kas yıkımı, saç dökülmesi görülmemesi adına potein tozu desteği ve multivitamin kullanırlar.
Ameliyat sonrası ilk bir ayın ardından artık birçok besini tüketmeye başlayan hastalar yavaş yavaş hemen her besini yaklaşık 3-6 ayda tüketir hale gelir.
İçindekiler
Peki Darlık Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nedir?
Tüp mide ameliyatını büyük bir heyecanla olduk, ilk günlerde hastadan hastaya değişen oranlarda bulantı kusmalar görülebildiği gibi bazı hastalarda ise bir kere dahi bulantı veya kusma görülmemektedir. Bu belirtiler ilk haftalar hatta ilk aylar için olağan görülebilirken, ilk 6 aydan itibaren bitmek bilmeyen bulantı, çabuk tıkanma, hızlı yediğinde yiyeceklerin göğüs arasında taş gibi oturması hissi olağan görülmeyebilir. Bu durumu doktorunuza kontrol randevunuzda mutlaka iletmelisiniz.
Her Bulantı Kusma Belirtisi Darlık Habercisi Mi?
Elbette ki değil! Tüp mide ameliyatı sonrası mideniz uzun bir boru şeklinde olduğu için besinleri yeterince çiğnemeden hızlı yuttuğunuzda da mideniz aşırı gerilme yaşayabilir ve bu zorlamanın sonucunda da kusma isteği hissedebilirsiniz. Bu aslında sizin durma noktanız olabilir. Tüp mide ameliyatı sonrası, besinleri yeterince çiğnemeli eskiye göre biraz da yavaş tüketmelisiniz.
Darlık problemi yaşayan hastalarda bulantı ve kusma ne yerlerse yesinler hep olur, neredeyse hiçbir besini tüketemezler, diğer hastalara oranla çok daha fazla kilo verirler. Bu belirtiler bende de darlık olsa dedirtecek cinsten kulağa hoş gelebilir. Ancak durum pek iç açıcı değil. Darlık sorunu yaşayan hastalar yeterli ve çeşitli gıda tüketmekte zorlandıkları ve doyma duygusunda sıkıntı yaşadıkları için, kolay sindirilebilen, ağızda çabuk eriyen kurabiye, kek, çikolata baklava gibi besinlere yönelebilir, beslenme alışkanlıklarını hızla eskiye taşıyabilirler.
Darlık Nasıl Anlaşılır?
Tüp mide ameliyatları sonrasında %5 (yüzde 5) oranında görülen darlığın en iyi tanısı sanılanın aksine endoskopi ile değil, baryumlu mide pasaj grafisi ile konur. Endoskop midede darlık olan yerden hiç takılmadan ilerlerken, baryumlu mide pasaj grafisinde darlık olduğu çok net görülebilmektedir.
Darlık Şüphesi Duyan Hastalar Ne Yapabilir?
Öncelikle doktorları ile yakın temas halinde olmalıdırlar. Şikayetlerini kontrollerde mutlaka hekimlerine iletmeli, önerilerini takip etmelidirler.
Hekim gerekli gördüğü hastadan isteyeceği tetkik ile tanıyı rahatça koyabilir, daha sonrasında ise hastanın tercihine göre tedavi planlayabilir.
Tüp Mide Sonrası Darlık Nasıl Tedavi Edilir?
Hastanın semptomları çok şiddetli değilse, darlık hastada çok sıkıntı yaratacak boyutta değilse, tedavi planlanmayabilir. Bu tip hafif darlığı olan hastalar, besinleri fazla çiğneyerek minimum sıkıntıyla hayatlarına devam edebilirler. Ancak darlığı sosyal yaşantısını ve beslenmesini çok etkileyen hastalarda endoskopik yöntem ile dilatasyon önerilebilir. Bazı durumlarda ise doktorun gerek görmesi halinde mide bypass ameliyatına revizyon yapılması da bir çeşit tedavi seçeneği olarak düşünülebilir.