Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!

Obezite Nedir?

Bilgi Al
Obezite Nedir?

Obezite Nedir?

Dünya Sağlık Örgütüne göre “obezite, sağlığı bozacak derecede aşırı ve anormal yağ birikimi” olarak tanımlanır. Obezite vücutta değişik bölgelerde aşırı ve anormal yağ birikmesiyle karakterize sosyal, kültürel ve sağlık problemlerine neden olan bir hastalıktır. Günlük besinlerle alınan enerjinin, aktiviteyle harcanan enerjiden fazla olması durumunda dokularda yağ depolanmasının fazla olması obeziteye neden olur. İnsan hayatını sağlıklı olarak sürdürebilmesi için doğadaki besin ögelerinden yeterli ve dengeli olarak almaya ihtiyaç duyar. Yetersiz veya fazla alımı farklı sağlık problemlerine neden olur.

Tüm dünyada obezite gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin birincil sağlık problemi haline dönüşmektedir. Çağımızın değişen yaşam şekli ve beslenme alışkanlıkları, çevre faktörleriyle de birleşerek obeziteyi ciddi oranda artırmaktadır.

Ülkemizde obezite maalesef avrupada 1.sırada, dünyada ise 4.sırada yer alarak gittikçe ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Sadece kadınlar bazında bakıldığında ise ülkemizde kadınların %50 sinden fazlası obezdir. Yıllık 20 bini bulan tüp mide ameliyatı sayıları da ülkemizde obezite cerrahiye duyulan ihtiyacı ve ciddiyetini gösterir oldu.

Obezite sadece dokularda yağ birikmesi değil, yağdokunun fazlalığıyla kalp ve damar hastalıkları, uyku apnesi, eklem ve isklelet sistemi hastalıkları, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı (tip 2 diyabet), kanser, depresyon, kadın ve erkeklerde üreme ve doğurganlık problemlerini tetikleyen tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Sadece tüp mide ameliyatı ile hastalar ilk 1 hafta içinde bile yüksek oranlarda şeker ve tansiyon ilaçlarından kurtulabilmektedirler. Dünyada uluslararası bilimsel dernekler ve otorler tüp mide ve diğer metabolik cerrahi ameliyat yöntemlerini daha iyi bir tedavi yöntemi bulunana kadar dünyada obezitenin tedavisinde en etkin yöntemin cerrahi olduğunu kabul etmektedir. Obezite tanısı koyabilmek için en sık kullanılan değerlendirme ölçeği VKİ dir.

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Altun Sorularınızı Yanıtlıyor.