Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!

Şeker Ameliyatı

Bilgi Al
Şeker Ameliyatı

Şeker Ameliyatı, Diyabet Cerrahisi nedir? Herkes Bu Ameliyatı Olabilir mi? Şeker Hastalığından Kurtulabilir miyim?

Obezite Cerrahi ameliyatları ilk yapılmaya başladığı yıllarda, sadece zayıflamaya neden olmadığı, verilen kilolar ile birlikte metabolik hastalıkların düzelme gösterdiği zamanla fark edilmiş olup daha sonraları bu tür tüm ameliyatlar dünyada Obezite Cerrahi yerine Obezite ve Metabolik Cerrahi olarak adlandırılmış ve gruplandırılmıştır. Günümüzde kullanılan obezite ameliyatları (tüp mide, gastrik bypass, duodenal switch, bipartition) aynı zamanda şeker hastaları için kullanılan ameliyatlardır. Sadece gastrik band halk arasında mide kelepçesi de denen ameliyat bu ameliyatlardan farklıdır. Şeker hastalığı metabolik hastalıklar dediğimiz hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların içindedir. Bu hastalıklar için yapılan ameliyatlara genel olarak metabolik cerrahi ameliyatları denmektedir.
Amerika’da şeker hastalarıyla ilgili hangi ameliyatın daha iyi olduğunu araştıran 5 yıllık çalışmada tüp mide ve gastrik bypass ameliyatı olanlarda şeker hastalığının düzelme oranı benzer bulunmuştur. Bu yüzden hasta tip 2 diyabet şeker hastası ise mutlaka emilim bozukluğu yapan ameliyat olması gerekmediği kanaatine varılmıştır. Tüp mide ameliyatı da basit olmasına rağmen şeker hastalığını oldukça yüksek oranlarla geçirebiliyor.

Diyabet Cerrahisi (Şeker ameliyatı) ile Tip 2 Diyabetten Tedavi Oranı Nedir?

Metabolik cerrahi ile şeker hastaları en son araştırmalara göre %85-90 oranında hastalıklarından ya tamamen kurtulur ya da ilaca olan ihtiyaç çok azalır.

Diyabet Cerrahisi (Şeker ameliyatı) Kimlere Öneriliyor?

Şeker ameliyatı zayıf ve aynı zamanda şeker hastalığı olan hastalara önerilmemektedir. Vücut Kitle İndeksi 30 ve üzeri olan hastalara bu ameliyatlar önerilmektedir. VKİ nizi  hesaplamadan Ameliyata karar verildiğinde öncesinde birtakım tetkiklerle sizin ameliyatla düzelme şansınıza bakılmaktadır.  Uzun süreli (10 yıl) insülin kullanan hastalarda ameliyattan fayda oranı giderek düşmektedir. Ameliyat olmayı düşünen hastaların öncelikle bu ameliyatları yapan metabolik cerrahi merkezine başvurup, ameliyata uygun olup olmadıklarına baktırmaları gerekir. Bir takım ön testlerden sonra şeker ameliyatına uygun olup olmadığınız değerlendirilir.

Aşağıda grafikte Amerika’daki obezite ve metabolik cerrahi merkezlerinde tüp mide ve mide bypass yapılan şeker hastalarının 60 ay boyunca Hba1c düzeyleri takiplerinin neredeyse aynı olduğu görülmektedir.

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Altun Sorularınızı Yanıtlıyor.