Konumuz son yıllarda cerrahi işlem gerektirmesine rağmen zayıflamak isteyenlerin gözdesi olan “Tüp Mide” operasyonu.
İçindekiler
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Tüp mide ameliyatı vücut kitle indeksi 35 in üzerinde veya diyabet hipertansiyon, hiperlipidemi, kolesterol yüksekliği gibi olan hastalara ve vücut kitle indeksinin 30’un üzerindeki hastalara yapılır. Bu operasyonu yapılacak hastaların kilo fazlalığı ekzojen kaynaklı olmalıdır. Diğer bir deyişle hormonal bozukluklar grubundan olmamalıdır. Bu kişilerin kilo vermek için diyet, egzersiz gibi yöntemlerle uzun bir süre uğraş geçirmesi gerekir. Bu uğraşlar neticesinde kilo veremeyen obez kişilere bu operasyon bir seçenek olarak sunulabilir.
“Asla Yapılamaz” Denilen Hasta Kitlesi Var Mı?
Vücut kitle indeksi 30 ve altında olanlara, ameliyat sonrası yaşam stili değişikliği yapamayacak hastalara, madde ve alkol bağımlılarına, kanser hastalarına ve 1 yıl içinde gebelik planlayan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir. Psikolojik bozukluğu olan ve psikiyatri doktorunun önermediği kişilere yapılmamalıdır.
Tüp Mide Ameliyatının İlk Şart Nedir?
Yukarıda belirttiğimiz vücut kitle indeksini sağlayan ve daha önce diyet ve egzersizle kilo veremeyen kişiler bu operasyon için görüşmeye alınır. Gerekli rutin tetkikleri yapıldıktan sonra hastanenin ya da kliniğin obezite cerrahisi birimi tarafından değerlendirilir. Bu birimde hastayı; endokrinoloji, kardiyoloji, göğüs hastalıkları ve genel cerrahi uzman hekimleri ile diyetisyen, psikolog veya psikiyatri uzmanı, sonrasında ise anestezi uzman hekimi operasyon olup olmayacağı ile ilgili görüşlerini belirterek değerlendirir.
Sonra?
Daha sonra hasta ile karşılıklı bu birim ile görüşme yapılır. Bu operasyonla ilgili hastaya operasyonun süresi, operasyon şekli, operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar ile ilgili bilgi verilir. Bu operasyonun yapılacak klinik ya da hastanenin tam teşekküllü olması operasyonla ilgili bir komplikasyon olduğunda başa çıkabilecek yeterli donanım ve hekim kadrosuna sahip olması gereklidir. Operasyonu yapacak kişinin de bariatrik cerrahi deneyimi edinmiş olması gerekir.
Bu Operasyonda Hastanın İstikrarlı Oluşu Önemli Mi?
Kesinlikle! Tecrübeme dayanarak kişinin kilolarından kurtulma isteği hayat şeklini değiştirme isteği, arzusu operasyonun başarısı kadar önemlidir. Obezite aslında multifaktöriyel hastalıktır. Tıpkı diğer sistemik hastalıklarda (diyabet – hipertansiyon gibi) olduğu gibidir. Obezitenin kendisi çeşitli barsak, karaciğer safra yolları hastalıkları, şeker tansiyon, insülin direnci gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu sistemik hastalıktan kurtulmak için bir tek operasyon her zaman yeterli olmayabilir. Kişinin hayat tarzını, alışkanlıklarını değiştirmesi, yeni hayatına egzersiz, spor ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yerleştirmesi kısacası sağlıklı ve hareketli yaşam şekli edinmesi gerekir.
Yaş Kriteri Var Mı?
18 yaş ile 65 yaş arasındaki obez kişiler uygulanması öngörülüyor. Ancak son zamanlarda bazı yurt dışı yayınlarda 65 yaş üstü ve 18 yaş altı kişilerde kurul tarafından değerlendirme sonucu gerekli kriterler oluştuğunda uygulanabilir denmektedir.
Kişi Öncelikle Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Konusunu Hayat Felsefesi Haline Mi Getirilmeli?
Bu operasyonla birlikte kişi beslenme spor egzersiz gibi değişlikleri içeren yaşam şartlarını düzeltme yoluna gitmelidir. Örnek olarak bir şirkette ya da herhangi bir yerde çalışan ve bu operasyonu olmak isteyen kişiye düzenli beslenme alışkanlığı olmayan çoğunlukla fast-food tüketen kişiye bu operasyon önerilmemelidir.
Mide Küçültme Operasyonu Sonrası Ömür Boyu Mu Kişi Yediklerine, İçtiklerine Dikkat Etmesi Gerekiyor?
Mide küçültme operasyonunun sonrasında kişinin hayat boyu beslenme, egzersiz sporu içeren sağlıklı ve hareketli yaşam stiline uyması beklenir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kaç Kişi Sağlığına Gerçekten Dikkat Ediyor?
Tüm hastaların buna uyduğu söylenemez. Bu operasyonu geçirip tekrar kilo alan ya da yeterli kilo veremeyen kişiler mevcut. Ancak başarı oranı %85 lerde olan bir operasyondur. Operasyonun başarısının devamı için hem hekime hem de hastaya görev düşüyor. Yapılan çalışma ve gözlemlerde düzenli takip ve kontrollerine gelen hastaların diğerlerine oranla daha başarılı olduğu görülmüştür.
Siz Hekim Olarak, Karşı Tarafın Sabırlı, İstikrarlı Olmadığını Anladığınız Zaman “Bu Operasyonu Yapamam” Deme Hakkınız Var Mı?
Tecrübeme dayanarak kişinin bu operasyonu olma isteği ve operasyon hakkında yeterli bilgiye sahip olamadığı ve yaşam şartlarını değiştiremeyeceğini anladığım zaman bu operasyonu önermiyorum.
Tüp Mide Ameliyatının Avantajları ve Dezavantajları Neler?
Avantajları, hasta fazla kilolarında kurtulup ayrıca diyabet hipertansiyon gibi sistemik hastalıkları var ise bunlardan da kurtulabilir. Dezavantajları ise komplikasyon oranı %1’in altında olmasına rağmen nadir olarak kaçak, kalan midede daralma, kanama gibi komplikasyonlar görülebilir.